Slik kan du vurdere elevers podkaster

Dette kan du vektlegge når du vurderer elevproduserte podkaster


Faglig innhold

Hvilken faglig kompetanse uttrykker elevene i podkastene? Og benytter de seg av et fagspråk?

Teknisk utførelse

Klarer elevene å skape et godt lydbilde, eller preges podkasten av bakgrunnsstøy og svak redigering?

Sjangerforståelse

Har elevenes podkast en tydelig struktur, hensiktsmessig bruk av jingler og en intro og outro?

Actio

Leser elevene rett fra et manus, eller samtaler de med hverandre? Og hva med stemmeføringen?

Tre eksempler på vurderingskriterier


Elevproduksjon av podkast i norsk og engelsk

Nedenfor vil du kunne laste ned vurderingskriterier brukt i forbindelse med tre undervisningsopplegg. To av oppleggene er hentet fra ungdomsskolen, og det siste fra videregående.

Tema: Språk og identitet

Her finner du et helt undervisningsopplegg - med tilhørende vurderingskriterer - brukt i forbindelse med temaet "språk og identitet" i norskfaget på ungdomsskolen. Elevene ble bedt om å gå sammen i grupper på 4-5 elever og lage podkaster som varte i rundt 10 minutter. Oppgavebeskrivelsen var svært vid, og elevene måtte derfor selv bestemme hva de ville snakke om. Ønsket de å snakke om Norges styggeste dialekt? Eller hadde de mer lyst til å diskutere hvorfor de trodde noen artister sang på norsk og ikke engelsk?

Tema: The Great Debate

Her finner du et undervisningsopplegg der elever i ungdomsskolen laget podkaster i engelskfaget. Som utgangspunkt for podkastene, fikk elevene utdelt en rekke påstander. Elevene ble bedt om å velge ut én av påstandene og diskutere denne i podkasten deres. De ble også bedt om å fordele seg innenfor ulike roller i podkastene, slik at det "The Great Debate" oppstod. Noen elever inntok derfor rollen som podkastvert, andre som debattanter og moderatorer.

Tema: Samtidslyrikk

Her finner du vurderingskriterier brukt i forbindelse med et undervisningsopplegg i norskfaget der elever i vg1 studiespesialiserende produserte podkaster med utgangspunktet i ulike samtidsdikt. Elevene ble delt inn i grupper på 3-4 elever, og ble bedt om å lage en podkast på mellom 10-15 minutter. Oppgavebeskrivelsen var ganske vid, men presiserte at elevene måtte lese opp diktet i podkasten og analysere det i lys av faglige begreper. Elevene hadde omtrent tre uker på seg på utforme og spille inn podkastene.

By Gunvald Dversnes 07 Nov, 2022
Når elever lager podkaster i skolen, kan de - hvis de selv ønsker - dele disse med en hel verden. I dette innlegget ser vi nærmere på hvordan programvaren Soundtrap gjør det mulig for elever å enkelt spille inn, redigere og distribuere pod kastene sine også utenfor klasserommets fire vegger.
By Gunvald Dversnes 16 Oct, 2021
I løpet av de siste årene har podkastmediet blitt svært populært, og da særlig blant unge mennesker. Her kommer derfor ti funfacts om mediet som du kanskje ikke visste fra før.
By Tuva Hølland 28 May, 2020
Nye digitale løsninger kan føre til mer aktivitet og bedre motivasjon i undervisningen. Stipendiat Gunvald Dversnes skal undersøke elevproduksjon av podkaster i videregående skole.
Share by: